Rolul cheie al farmacistului privind siguranța pacientului oncolog

Rolul cheie al farmacistului privind siguranța pacientului oncolog

Farmacistul oncolog este implicat activ în toate aspectele îngrijirii bolnavilor de cancer: de la pregătirea chimioterapiei la educația și consilierea pacienților, fiind astfel un membru indispensabil al echipei multidisciplinare oncologice.

Datorită competențelor sale precum și a dezvoltării profesionale continue , farmacistul oncolog dobândește cea mai bună calificare pentru a asigura o corectă administrare a terapiei medicamentoase oncologice.

Activitatea în cadrul farmaciei cu circuit închis se desfășoară după standarde europene de calitate în farmacia oncologică, iar procedurile de lucru sunt elaborate conform legislației din România. În procesul de preparare a perfuziilor cu medicamente citostatice din cadrul farmaciei cu circuit închis sunt implicați trei farmaciști. Farmacistul 1 primește schema de tratament eliberată de medic în urma consultației pacientului. Se verifică prescripția de către farmacist, in special acuratețea dozării medicamentelor.Dacă există neclarități , acestea se discută imediat cu medicul care a emis schema de tratament. Apoi are loc eliberarea si validarea medicației într-o aplicație proprie. Farmacistul 1 înmânează medicația împreună cu schema de tratament Farmacistului 2, care realizează prepararea medicației într-o încăpere special destinată acestui scop, denumită modul de dizolvare. Prepararea medicației se face conform ghidului intern de preparare, elaborat de către farmaciștii din cadrul clinicii.

Modulul de dizolvare cuprinde o încăpere tampon, în care are loc pregătirea premedicației și încăperea propriu-zisă de dizolvare dotată cu hotă cu flux laminar și lampă UV. Utilizarea echipamentului de protecție de către farmacist pe întreaga durată a preparării medicației este esențială pentru o muncă sigură si aseptică. În acest fel este asigurată calitatea produsului ce urmează a fi administrat pacientului oncolog.

Farmacistul 3 monitorizează prepararea medicației efectuată de către Farmacistul 2 si se asigură înainte de eliberarea medicației pe secție că toate cerințele impuse de preparare sunt îndeplinite și etichetarea este corectă.

Fiecare pacient din cadrul clinicii este foarte important, motiv pentru care farmaciștii alocă suficient timp pentru a asigura o calitate înaltă a preparării și a produsului final.

Nu în ultimul rând farmacistul este implicat , ca si restul membrilor echipei, în procesul de educație pentru sănătate a pacienților. Explicațiile privind utilizarea corectă și în condiții de siguranță a medicamentelor , posibilele reacții adverse , sunt informații pe care pacienții le pot primi de la farmacist.